23948sdkhjf

Livsmedelsbutiker sålde olagliga läkemedel

Efter tips har Läkemedelsverket besökt specialbutiker för utländska livsmedel. I 14 av 27 besökta butiker fanns läkemedel som inte var godkända i Sverige.


Butiksbesöken skedde i Stockholm, Göteborg och Malmö. Totalt identifierades 150 olika läkemedel utan tillstånd att säljas.

”Försäljningen skedde öppet, vilket tyder på bristande kunskap om regelverket. ” konstaterar Läkemedelsverket och uppmanar till bättre information till handlarna, uppmärksamhet hos kommunens inspektörer och av allmänheten.

Mest omfattande var försäljningen i butiker med polsk inriktning, där åtta av nio butiker sålde polska läkemedel. Läkemedlen med polsk text var till exempel nässprayer, värktabletter och allergitabletter. Några av läkemedlen var narkotikaklassade och några var antibiotika.

– Det finns flera risker med att läkemedel som inte är godkända säljs på det här sättet: Kvaliteten av läkemedlen kan inte garanteras eftersom de inte distribuerats på ett säkert sätt, läkemedlen kan inte återkallas och det finns inga garantier för att läkemedlen är äkta. Samtidigt saknas farmaceutisk rådgivning eller information på svenska, säger Elin Maria Gustafsson , utredare på Läkemedelsverket .

Sedan flera år tillbaka kan andra än apotek, som livsmedelsbutiker och bensinstationer, sälja vissa receptfria läkemedel. Läkemedel är dock inte vilka varor som helst.

Om de används eller hanteras på fel sätt kan även receptfria läkemedel orsaka stor skada, påpekar Läkemedelsverket. Därför ställs höga krav på den som vill sälja läkemedel. Bland annat måste läkemedlen köpas in på rätt sätt och de måste ha svensk text och vara godkända i Sverige för försäljning utanför apotek.

YLVA ÅKESSON

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094