23948sdkhjf

Vego klättrar – 4 av 10 svenskar ska äta mindre kött

Spagetti och köttfärssås petas ner från toppen av kyckling och vegetariskt slår sig in på svenskarnas tio-i-topp över de mest populära vardagsrätterna.
Tio rätter står för 62,2 procent av alla vardagsmiddagar i Sverige. För första gången sedan Food & Friends började presentera Matrapporten för fem år sedan petas Spagetti och köttfärssås ner från guldplaceringen. Nu är det kyckling som är svenskarnas nya vardagsfavorit.

En tydligt trend är den gröna – vegetariskt tar sig in på listan både till vardag och fest, på en åttondeplats bland vardagsfavoriterna och en niondeplats bland helgfavoriterna.

– Vi svenskar fortsätter vara ett matintresserat folk. Detta kan vara en av orsakerna till att listan över svenskarnas 10 i topp-rätter har kastats om en del från tidigare år, säger Pontus Dahlström, projektledare, Food & Friends.

Köttkonsumtionen är fortfarande hög, men 39 procent uppger att de kommer att minska sin konsumtion av nöt- och fläskkött till förmån för andra livsmedel. 5 procent planerar att gå över till helvegetarisk kost.

Matsvinn är en het fråga och hälften av de tillfrågade i undersökningen uppger att de skulle kunna minska mängden mat som slängs i hushållet genom bättre planerade inköp. Drygt 40 procent anger att de kan bli bättre på lita på sina egna sinnen och smaka eller lukta på maten innan den slängs

Sociala medier och appar blir en allt viktigare inspirationskälla för svenskarna när det kommer till matlaging och 21 procent uppger i årets rapport att de inspireras här – en ordentlig ökning från fjolårets 12 procent.

– Övriga inspirationskällor, såsom kokböcker och TV-program tappar i popularitet till förmån för sociala medier. Vi fortsätter att använda mat och det vi äter som en statussymbol där vi delar och gillar. Vi inspireras av våra vänner och företag som kommunicerar med oss som att de vore våra vänner, säger Elina Gregor, PR-konsult på Food & Friends.

Matrapporten är en rapport som kartlägger svenskarnas matvanor och matbeteenden, och den presenteras nu för femte året i rad av matkommunikationsbyrån Food & Friends. I år har 1018 personer i åldern 15–74 år tillfrågats om sina vanor och attityder kring måltider, både i och utanför hemmet.

Sveriges 10-i-topp vardagsrätter 2016:

1. Kyckling (11,4%)
2. Spagetti med köttfärssås (9,8%)
3. Fisk (9%)
4. Köttbullar (6,2%)
5. Korvstroganoff (5,2%)
6. Lax (5%)
7. Biff med tillbehör (4,8%)
8. Vegetariskt (4%)
9. Soppa (3,6%)
10. Korv med tillbehör (3,2%)
Källa: Food & Friends Matrapport 2016.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078