23948sdkhjf

Stipendium lockar kvinnor till toppen

Andelen kvinnliga Ica-handlare ska upp. 2009 började Ica-handlarnas förbund dela ut årliga stipendium och sedan dess har andelen kvinnor på Icas Butiksledarutbildning nära fyrdubblats av landets 1 500 Ica-handlare, är bara 18,5 procent kvinnor. För sju år sedan var dock andelen knappt 16 procent.


– Det är inte några snabba steg, men det är inte så många tillfällen som ges att komma in som ny Ica-handlare varje år. Ett år hade vi bara 28 butiksöverlåtelser, inklusive generationsskiften och handlare som flyttat på sig. Då är 2,5 procentenheter under de här åren en okej siffra, förklarar Lena Litens, HR-ansvarig på Ica-handlarnas förbund.

För att öka andelen Ica-handlare, och nå det uppsatta målet på 50 procent kvinnor av dem som rekryteras till nya handlare 2020, krävs hårt arbete.

– Det är ett tufft mål, som vi på Ica-handlarnas förbund och Ica Sverige satt upp gemensamt. Men målet är att vi ska ha byggt upp basen så pass att både de som söker och de vi väljer bland ska vara 50-50.

Den som vill bli Ica-handlare måste ha genomgått Icas Företagsledarutbildning, FLU. Den mer grundläggande utbildning som finns, Butiksledarutbildning, BLU, låg på 40 procent kvinnliga deltagare redan 2009. Men man såg att det fanns ett stort intresse även för att gå nästa steg. 2009 började Ica-handlar- nas förbund att dela ut ett årligt stipendium till kvinnor med ambitionen att komma in på FLU. Då var knappt en tiondel på ut- bildningen, som rullar igång två till tre gånger per år, kvinnor.

Nu har man nått en andel på 35–40 procent kvinnor på FLU, vilket innebär nära en fyrdubbling sedan stipendiet instiftades.

– Vi har delat ut över 100 stipendier hittills, och 19 av dem som fått det har redan blivit Ica- handlare, konstaterar Lena Litens.

Hur många butiksöverlåtelser som görs under ett år varierar. Under fjolåret skedde 60 överlåtelser totalt, men i den siffran ingår generationsskiften och befintliga Ica-handlare som tar över en annan butik.

– En tredjedel av dem som kom in som Ica-handlare förra året var tjejer, så vi ser trenden tydligt.

Alla som går FLU behöver dock inte bli handlare. Utbildningen kan bli ett steg i karriären på andra sätt också.

– Oavsett om det är Ica-handlare eller i andra delar av verksamheten, så tycker vi att det ska spegla kundgrupper och medar- betargrupper. Det tycker vi inte att det gör i dag, säger Lena Litens.

Det finns ingen förväntning om att nå en helt jämlik könsfördelning på Ica-handlarnivå i en överskådlig framtid:

– Men vi ligger under kvinnligt företagande i stort i Sverige, och det är nivåer vi ska upp till – minst.

Hanna Stenvall

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078