Var fjärde svensk vill grilla mindre kött
Grillsäsongen är i full gång och med sommarvärmen kommer också ny statistik. Det visar sig nu att var fjärde svensk vill minska sitt köttätande.
Andelen svenskar som tvärtom vill öka sitt intag av kött ligger på bara sex procent.
- Det som startade intresset för minskad köttkonsumtion var larm om hälsorisker. Men nu när allt fler konsumenter vill dra ner på köttet ser vi att det också beror på klimatpåverkan och att man vill dra sitt strå till stacken. Naturligtvis hjälper det att de vegetariska alternativen blir allt bättre, säger Erik Elvingsson Hedén på Sustainable Brand Insight som ligger bakom studien, i ett pressmeddelande.
Men Sverige är inte unika i sitt klimat- och hälsotänk. Även i de skandinaviska grannländerna är man inne på samma spår. I Norge vill 17 procent minska på köttet och i Finland är siffran 16 procent. I Danmark däremot är det bara åtta procent som vill äta mindre kött.
-Danmark har en stor köttindustri och en stark relation till exempelvis griskött. Det påverkar såklart danskarnas ovilja. Men nu har de ju precis börjat diskutera köttskatt, så jag tror att vi kommer att se en förändring där också under kommande år, säger Erik Elvingsson Hedén.