23948sdkhjf

LRF vill lansera mjölk som klimatsmart

Mjölk är ett klimatsmart livsmedel. Det hävdar medicine doktorn Annika Smedman, näringsfysiolog på LRF Mjölk. Hon var en av inspiratörerna på en workshop som LRF arrangerade härom veckan för att stärka mjölkens ställning som livsmedel.
Annika Smedmans tes är att man måste se till ett livsmedels näringsinnehåll när man bedömer dess miljöpåverkan.

- Allt vi äter påverkar klimatet på något sätt. Då måste vi se till att det vi äter också ger oss det vi behöver, säger hon.

Därför, menar Annika Smedman, blir det missvisande att bedöma ett livsmedels klimatpåverkan utifrån dess vikt. Det ger ingen information om hur mycket livsmedlets näringsinnehåll påverkar resultatet. Istället, menar hon, måste man se till hur mycket det faktiska näringsinnehållet i livsmedlet påverkar klimatet.

Ett analysverktyg för att göra det är att använda indexet NDCI - Nutrient Density to Climat Impact. Enkelt uttryckt står det för näringstäthet per klimatpåverkan. Räknat utifrån det indexet är den klimatpåverkan som näringsämnena i mjölk står för mindre än hälften så stor som till exempel näringsinnehållet i sojadryck. Havredryckens näringsinnehåll påverkar i sin tur klimatet mer än tre gånger så mycket som sojadryckens näringsinnehåll.

- Det absolut sämsta för klimatet är godis, läsk och vin. Det ger klimatpåverkan helt i onödan, säger hon.

Annika Smedman kallar de värden som hon får fram med den här räknemodellen för ”klimatkalorier”. Hon baserar sig på en studie som hon tillsammans med forskarkollegerna Helena Lindmark-Månsson, Adam Drewnowski och Anna-Karin Modin Edman publicerade i den vetenskapliga tidskriften ”Food and nutrition research 2010”.

Hon hänvisar också till ett franskt forskarlag som kommit fram till liknande resultat.

Den slutsats som Annika Smedman landar i är går således stick i stäv med den vegantrend som nu växer i hållbarhetsperspektivets undervegetation.

- Lite animalier försvarar definitivt sin plats i vår kost, säger Annika Smedman. Animalier är väldigt täta på näring. Ska man bara äta vegetabilier så måste man äta mycket mer. Lite av varje är bäst!

Det finns en stor oro i dag för mat, hälsa och klimat, konstaterar Annika Hedman. Därför är det viktigt att lyfta fram att kloka val av mat kan göra skillnad för både kroppen och klotet.

- Det är faktiskt så bra att det som är näringsriktigt att äta också är klimatklokt, säger hon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064