23948sdkhjf

Är det möjligt att slakta fisk acceptabelt?

Trots att människan i dag konsumerar mer fisk än någonsin tidigare står det klart att många av de vanligaste metoderna som används för att bedöva och avliva fisk inte kan garantera att fiskarna avlivas snabbt, smärtfritt och effektivt. Det visar en ny studie från SLU och Göteborgs Universitet.
För kommersiellt fiske ute till havs saknas oftast bedövning helt, men för odlad fisk har det varit populärt med en bedövningsmetod där koldioxid bubblas ned i fiskarnas tank för att bedöva dem innan gälbågarna skärs av.

Men det har tvistats hur pass mycket koldioxiden faktiskt bedövar, och om det inte vore bättre med bedövning i form av elstötar.

Hur fiskar upplever de olika momenten kring slakten vet vi lite om i dag, men försök som nu presenteras visar att flera av de metoder som i dag används på fiskodlingar både i Sverige och utomlands är undermåliga, skriver SLU i ett pressmeddelande.

Försök utfördes på en svensk odling där forskarna undersökte fysiologiska och beteendemässiga indikationer på stress hos röding, som antingen bedövats med den dominerande koldioxidmetoden eller med hjälp av el-exponering.

De första resultaten visade betydande fördelar med el-exponering eftersom denna metod ledde till klart lindrigare stressrelaterade beteenden jämfört med koldioxiden. Men när forskarna sedan jämförde halterna av olika stressrelaterade ämnen i blodprov blev de förvånade.

– Det visade sig att de fysiologiska och de beteendemässiga indikatorerna på stress visade helt motsatta resultat. Samtidigt som bedövning med hjälp av el-exponering lindrade de stressrelaterade beteendena så ledde denna metod till ökad utsöndring av stresshormon, säger Albin Gräns, forskare vid SLU, i ett pressmeddelande.

Ett hinder för forskarna är att det i dag inte finns något enkelt sätt att bedöma om fiskar är vid medvetande eller inte, något som är viktigt att känna till eftersom välfärden bara kan klassas som undermålig om fiskarna är vid medvetande och faktiskt upplever smärta, stress eller obehag.

– Vi vet inte om vissa av de behandlingar som rutinmässigt används för att "lugna" fisk i samband med slakt bara gör fiskarna orörliga och i själva verket bara lugnar den mänskliga åskådaren, fortsätter Albin Gräns.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063