Debatt: Livsmedelsverket missar i kontrollen
Myndigheterna måste utvecklar sina metoder för kontroll och uppföljning för att undvika framtida fusk med kött. Kött och Charkföretagen erbjuder här samarbete för att utveckla myndigheternas kontrollmetodik, skriver Magnus Därth, vd för branschorganisationen Kött och Charkföretagen.
Vi menar att ansvariga myndigheter därmed brister stort i sitt ansvar, vilket kan få omfattande konsekvenser för både djur, människor och de seriösa företagen.
Att de två företag som nu är anmälda har kunnat hålla på med oegentligheter i flera år utan myndigheternas upptäckt sätter ljuset på allvarliga problem i förmågan att avslöja systematiskt fusk. Myndighetskontrollanterna finns ute på företagen och kan relativt enkelt kontrollera exempelvis balansen mellan inköp och sålda produkter för att avslöja bedrägerier, men vår erfarenhet är att detta görs i mycket liten omfattning - frågan är om man vet vad man ska titta efter ute på företagen förutom det mest basala?
Myndigheternas bristande metoder möjliggör alltså fusk som i sin tur får till följd att våra medlemmar, det vill säga den seriösa delen av branschen som jobbar hårt varje dag för högsta kvalitet i alla led och som följer vår strikta uppförandekod, dels utsätts för en olaglig konkurrens, dels oförtjänt gång på gång riskerar att svärtas ned. Det är givetvis helt oacceptabelt för oss och därför har vi nu tagit en mängd initiativ, både internt och externt, för att med kraft undvika förekomsten av fusk och andra oegentligheter.
Inom Kött och Charkföretagen har vi inlett ett arbete med att ytterligare vässa vår uppförandekod inklusive påföljder, för att på bästa sätt ta vårt branschansvar ytterligare ett steg. Vi uppmanar också våra medlemsföretag att anmäla alla misstankar om oegentligheter till Livsmedelsverket.
Det viktigaste för att undvika framtida fusk är dock att myndigheterna utvecklar sina metoder för kontroll och uppföljning. Här erbjuder Kött och Charkföretagen ett samarbete där vi mer än gärna bidrar med fördjupad kunskap för utveckling av myndigheternas kontrollmetodik, exempelvis när det gäller att göra massbalansberäkningar och riktade kontroller.
I detta sammanhang är det viktigt att rikta resurserna åt rätt håll och identifiera indikatorer för företag där sannolikheten för oegentligheter är högre. Vi vet att de företag som fuskar gärna håller sig för sig själva och sällan är med i någon branschorganisation. Har företaget ekonomiska bekymmer av något slag kan detta locka till att ta olagliga genvägar. Har man flera parallella bolag med samma verksamhet underlättas kreativa transaktioner.
Genom att systematiskt titta på dessa aspekter kommer kontrollen att kunna riktas mot de företag där risken är störst, precis som i den övriga kontrollen.
Vår förhoppning är att vi får möjlighet att bidra med vår insyn och kunskap kring hur branschens företag fungerar. Därmed får myndigheterna tillgång till värdefull kunskap som möjliggör att enkelt och smidigt skärpa kontrollerna betydligt på en rad viktiga områden.
På så sätt kan vi arbeta tillsammans mot vårt gemensamma mål - en alltigenom seriös bransch som fokuserar kvalitet och som alla kan lita på.
Magnus Därth, vd på Kött och Charkföretagen
Kött och Charkföretagen, KCF, är branschorganisationen för svenska företag inom slakt, styckning, charkuteri- och färdigmatstillverkning. KCF representerar företag som sammanlagt omsätter drygt 28 miljarder kronor och sysselsätter ca 8 000 personer.