Köttskandalen: Smygstyckade utländska djur på natten
Irländska lamm styckades på natten. Gotländska får på dagen. En före detta anställd berättar nu hur arbetet på skandalomsusade Gothemsgården gick till.
– Styckarna klev upp klockan två på nätterna och styckade lamm med irländsk stämpel. Då hann de få undan allt irländskt kött till dagen, så när Livsmedelsverket kom styckade de bara gotländska får, säger personen till Aftonbladet.
Den före detta anställde sa upp sig för två år sedan, och det var då hen började göra efterforskningar i varför styckarna var på jobbet mycket tidigare än alla andra.
– Och då visade det sig att det var för att de skulle kunna stycka irländska lamm. Det gjorde de för att de ville få större volymer genom att blanda det köttet med det svenska, säger personen till Aftonbladet.
Det ska ha handlat om 120-140 irländska lamm som styckades i veckan.
Gothemsgården har varit Krav-certifierade sedan 2013. De har tidigare fått sitt certifikat indraget på grund av avvikelser i slakteriverksamheten. HS Certifiering, som kontrollerat och Krav-certifierat företaget, hänvisade igår till sekretess och ville inte gå in på specifika detaljer kring varför företaget då blev av med sin licens.
– Det var oegentligheteter mot regelverket. De hade inte korrekt hantering i slakteriet, sa Gunnel Sigurd, verksamhetschef på HS Certifiering, då.
Om det finns något samband mellan händelserna är oklart.