Prischock på tomater
Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 3,1 procent mellan september i fjol och september i år enligt färska siffror från Statistiska Centralbyrån. Konsumentprisindex för samtliga varor och tjänster var 0,1 procent.
Det som bör uppmärksammas mest är förstås den kraftiga prishöjningen på tomater. På ett år har de stigit i pris med nära 20 procent och på bara en månad med hela 30 procent. Ännu värre är dock prisökningen på slanggurka. Upp 64 procent på ett år men bara 7,3 procent mellan augusti och september i år.
Hela varugruppen grönsaker har på ett år stigit med 11 procent. På frukt noteras en marginellt större ökning, plus 11,9 procent. Päron har på ett år blivit 44 procent dyrare lika stor är ökningen för avokado. Småcitrus har ökat i värde med 30 procent medan citroner blivit 15 procent billigare.
Varugruppen fisk har blivit sju procent dyrare och gruppen kaffe,te och kakao nästan fem procent dyrare. I övrigt är prisökningarna under genomsnittet för livsmedel och alkoholfria drycker totalt.
De högre matpriserna med över 3 procent påverkade inflationstakten med 0,4 procent. Det motverkades kraftigt av lägre boräntor med 18 procent och lägre prisökningar på drivmedel med 11,8 procent.
Den nuvarande trenden kan därför sägas gynna personer med dyra bolån och bil medan hushåll där mat och kollektivtrafik och hyror tar stor del av budgeten är förlorare.
Den underliggande inflationen, där ändrade räntesatser tas bort, var i september 1,0 procent, en ökning jämförd med motsvarande siffra i augusti på 0,8 procent.
Åke Rosengren