Legendar har svårt att lägga av
Åke Rosengren kom till Fri Köpenskap i slutet av 80-talet. Först som ekonomireporter, sedan som redaktionssekreterare och i tre omgångar som chefredaktör. Den längsta omgången var den sista, som omfattade åren 2007-2014.
Under åren har Åke blivit ett känt ansikte och populärt namn i branschen.
– Det är kanske det som är det roligaste med jobbet. Att skriva om företag och företagare, och att åka runt och träffa människor. Dessutom har det varit ett privilegium att få skriva ledare och driva tidningens linje, säger han.
Sedan slutet på 80-talet har det hänt mycket både i mediebranschen och inom dagligvaruhandeln.
– Jag var ju med redan på blytiden. Det är inte helt lätt att hänga med i den snabba teknikutvecklingen inom medierna, säger Åke Rosengren.
Inom dagligvaruhandeln räknar han upp milstolpar som när Ahold gick in i Ica, och när Axfood och Coop Norden bildades. Stora nyheter kring milennieskiftet.
Däremot har det stora genombrottet för e-handeln som förutspåddes vid den tiden än så länge låtit vänta på sig.
– Vi har också sett hur servicenäringarna fått allt större betydelse inom det svenska näringslivet. Vi har gått från en industriekonomi till en serviceekonomi. Privat konsumtion har blivit viktigare och kvaliteten på butikerna har höjts.
Vem har gjort starkast intryck på dig i branschen under de här åren?
– Några namn är ledare som Nils-Erik Johansson på Hemköp och Kjell Lövkvist på City Gross. De hade en naturlig auktoritet och personifierade sina kedjor på ett annat sätt än dagens ledare.
Vad känns bra just nu?
– Att Fri Köpenskap, som grundades 1943, lever kvar och har en god ekonomi. Tidningen har ett arv som är värt att förvalta.
JOACHIM BJÖRK
Om Åke Rosengren
AKTUELL: Går i pension den 29 oktober efter mer än 25 år på Fri Köpenskap.
FÖDD: 1950 i Stockholm.
BOR: Björkhagen i södra Stockholm.
BAKGRUND: Fil. kand och journalistexamen. Journalist sedan slutet av 70-talet.
FAMILJ: Fru Eva och tidigare ryska sommarbarnet Katja som räknas till familjen.
FRITID: Läser och reser samt går på Hammarbys hemmamatcher. Lantstället på Adelsö.
FAVORITMAT: Svensk fisk.
VILL ÄTA MIDDAG MED: Journalisten David Carr på New York Times som skrev mycket om medier.