23948sdkhjf

Kaos i butikerna när nya sedlarna kom

I förra veckan kom de nya sedlarna – och i handeln blev det struligt nästan direkt. Men snart ska problemet vara löst i alla drabbade butiker, lovar Cashguards vd Jørgen Waaler.
De nya sedlarna har kommit ut i handeln. Men det har varit långt ifrån smärtfritt på sina håll. Det var växlingssystemet Cashguard som ställde till det - när de nya sedlarna kom hade det helt enkelt svårt att ge växel i rätt valörer till kunderna.

I stället för 50-lappar matades det till exempel ut 20-lappar, vilket ledde till mer än bara irritation bland kunderna.
- 20-lapparna tog helt enkelt slut väldigt snabbt. Jag vet ett exempel på en butik som skulle ge tillbaka 32 koronor i växel och fick ge 32 enkronor till kunden, för det fanns inga 20-sedlar kvar, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood.

"Ser lite bättre ut nu"
Men under mitten av veckan blev situationen lite bättre, även om problemet fortfarande inte var löst.
- Igår (läs tisdag) så hörde Loomis av sig och hade ordnat fram fler 20-sedlar, så det ser lite bättre ut nu, säger Claes Salomonsson.

Cashguard används enligt Claes Salomonsson av 140 Willysbutiker och ett 20-tal Hemköpbutiker. Hur många av Icas butiker som drabbats oklart.
- En del Ica-butiker har avtal med Cashguard, och har problem. Men hur många som är drabbade har vi ingen översikt över, säger Emelie Ericson, pressansvarig på Ica.

Louise Stephan, pressansvarig på Coop, säger att det finns ”mindre än en handfull” butiker inom Coop Sverige som är anslutna till Cashguards kontanthanteringssystem, men att det kan vara fler om man räknar in de föreningsdrivna butikerna. Men inga av Coops butiker ska ha varit berörda av de tekniska problemen, enligt henne.
- Vi har inte fått några rapporter om problem kopplat till Coop Sveriges butiker med anledning av sedelbytet, säger Louise Stephan.

Färre 200-lappar var orsaken
Det är företaget Strongpoint som ligger bakom Cashguardsystemet. Anledningen till problemen är enligt företagets vd Jørgen Waaler att växelsystemen var förinstallerat på att det skulle komma fler 200-kronorssedlar än vad som sedan faktiskt släpptes.
- Vi har jobbat i två år med det här projektet, och planlagt så noga vi kan. Vi hade information om att 200-kronorssedeln skulle rullas ut i full mån från 1 oktober. Då baserade vi våra växlingsalgoritmer på den förväntade mängden 200-kronorssedlar, säger Jørgen Waaler.

Men i förra veckan fick de beskedet att mängden 200-kronorssedlar skulle minskas.
- Då hann vi inte ändra algoritmerna på alla våra maskiner. Men nu ställer vi om så fort vi kan via fjärrstryning. Det handlar om dagar innan det är ordnat. Vi gör allt vi kan, och tar fullt ansvar för att reda ut det här.

Enligt Jørgen Waaler använder runt 2 000 butiker i Sverige Cashguardsystemet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062