Saltå Kvarn lägger ner bageri
Saltå Kvarn lägger ner sitt bageri i Bromma och slutar från den 1 november att sälja bröd brett i livsmedelshandeln.
– Bageribranschen har förändrats mycket de senaste åren, med koncentration till 2-3 mycket stora företag, medan mindre leveransbagerier har fått det svårt. En bidragande svårighet är att livsmedelshandeln inte köper in brödet, utan bara upplåter plats i butiken. Det gör att det blir för mycket returer och därmed också för stort matsvinn. För oss blir det en ohållbar affärsmodell både ekonomiskt och miljömässigt, säger Saltå Kvarns vd Johan Ununger i en kommentar.
Beslutet innebära att Saltå Kvarn volymmässigt minskar sin bageriverksamhet. Bageriet i Bromma som nu stängs, öppnades för sex år sedan. Även om bröd ekonomiskt är en liten del av verksamheten kommer det fortfarande att are en betydelsefull del av företaget.
– Vi ser näringsrikt och bra bröd som en viktig del av kosten och ska fortsätta bidra till att utveckla en bra brödkultur i Sverige. Vi fortsätter att baka ekologiska bröd och sälja i våra egna butiker och vi ska även hjälpa andra att starta bagerier. Det kan också bli aktuellt att etablera fler egna bagerier i andra matbutiker, säger Johan Unenger.