Dålig jämställdhet i dagligvaruhandeln
Dagligvaruhandeln har många kvinnliga medarbetare. Men det är ont om kvinnliga chefer. Och det är Ica som är sämst i klassen.
Ica har satt som mål att hälften av alla nyrekryterade handlare ska vara kvinnor år 2020. I dag ser det nämligen dystert ut på den fronten – bara 18 procent av Icahandlarna kvinnor.
– Genom att sätta upp ett mål skickar vi signaler om att det här är viktigt och vi kan följa upp det. Vi har jobbat på att få fler kvinnliga handlare länge men inte lyckats. 18 procent är väldigt lågt, säger Fredrik Hägglund, vd på Ica-handlarnas Förbund till Handelsnytt , och fortsätter:
– Det kan ha att göra med att det är svårt att vara egen företagare – en handlare äger ju butiken till skillnad från en butikschef – när man får barn och kvinnor har i större utsträckning tagit ansvaret för hem och barn.
Det är ett hinder som Willys Hemma uppenbart lyckats komma över. Där är exakt hälften av cheferna kvinnor. I Axfood som helhet är dock andelen blygsamma 25 procent.
Netto har å andra sidan något fler kvinnliga chefer än manliga – där är 56 procent av cheferna kvinnor. Lidl har omvänt något fler manliga chefer än kvinnliga, där är 45 procent av cheferna kvinnor.
Coop har näst sämst jämlikhet – där är 30 procent av cheferna kvinnor.