23948sdkhjf

Sugen på kryp till lunch?

Fredag den 4 september öppnar en helt unik ”pestaurant” på Sergels torg i Stockholm. Som namnet antyder är det insekter som står på menyn.
Insekter innehåller mängder av protein, oftast betydligt mer gram för gram än vad en redig köttbit gör. Jordens resurser kommer enligt många forskare inte räcka till åt en allt mer tätbefolkad jordglob, om alla ska vara lika kräsna. Därför, menar många, kommer man i framtiden behöva äta insekter, för att mätta jordens efterfrågan av protein.

Några som ligger före i tiden, åtminstone i väst, är Rentokil, som den 4 september slår upp dörrarna för sin pop-up-restaurang på Sergels Torg. Några av de tveksamma delikatesserna är smakprov på en tre-rätters med lättstekt mjölkmask, kryddiga nudlar med gräshoppor och en söt avslutning bakad på syrsmjöl.

– Insekter innehåller mängder av protein, B-vitamin och mineraler som järn och zink samtidigt som fetthalten är mycket låg. Det passar bra in i vår hälsomedvetna livsstil, säger Andreas Tapper på Rentokil, i ett pressmeddelande.

Tanken är att ”pestaurangen”, eller snarare ”Rentokil pestaurant”, bokstavligen ska ge svenskarna en försmak av vad framtidens kök kommer att erbjuda. Pest betyder skadedjur på engelska och sammanfattar menyn bra.

– Många insekter betraktas redan som en delikatess i Asien och i Holland kan man köpa köttbullar med insektsprotein, förklarar Andreas Tapper.

Restaurangen kommer att vara öppen mellan 11 och 16 fredagen den 4 september och på plats kommer även Ellen Gellerbrant att finnas, som är kostvetare från Göteborg och en av skaparna bakom bloggen ”Insects for starters”. Ellen Gellerbrant kommer att svara på frågor om insekter och dela med sig av recept med insekter som huvudingrediens.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078