23948sdkhjf

Stora variationer i livskontrollen

Det finns fortsatt stora skillnader mellan olika kommuner när det gäller hur livsmedelskontrollen utförs.
"Många myndigheter gör regelbundet riskbaserad kontroll med kompetenta medarbetare men ett fåtal gör knappt någon kontroll alls. Brist på resurser och personal är en av förklaringarna", säger Cecilia Svärd, chef på Livsmedelsverkets utvärderingsavdelning, med anledning av två nya rapporter från verket.

Kontrollen ska vara avgiftsfinansierad, men många kommuner tar ut för låga avgifter för den kontroll de utför. En förutsättning för en fungerande och likvärdig kontroll är att kommunerna verkligen tar ut en avgift som täcker kostnaderna, framhåller Livsmedelsverket.

Livsmedelsföretag i de högsta riskklasserna ska kontrolleras minst en gång per år. i Fjol kontrollerades 95 procent av de företagen. Motsvarande andel för dricksvattenanläggningarna var 85 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062