23948sdkhjf

Oljad säljkår ger skjuts åt chipsen

Att leda ett chipsföretag in i framtiden och försöka ta andelar på en konsumentmarknad som numera har blivit ganska hälsomedveten låter som ett tufft jobb. Hans Jacobsson har varit vd för Rootfruit Scandinavia i ett år. Bolaget har genomfört en nyemission och noteras på Aktietorget den 1 december.
Bolaget har haft en fin utveckling.
– Nu när vi satsat på en riktigt bra säljkår och fått in våra chips hos stora aktörer så finns förmågan att växa ännu mer och vi hoppas få in fler produkter hos de kunder vi har, säger Hans Jacobsson .
Han har varit delägare och styrelseledamot i bolaget under några år, och när han fick frågan om att bli vd var det inte mycket att fundera över.
Premiumchipsen tillverkas i Laholm och marknadsförs som ett något mer hälsosamt alternativ på snackshyllan. Chipsen friteras på klassiskt vis i öppen gryta i rapsolja i 140 grader under fyra minuter. Det ska göra att chipsen drar åt sig något mindre fett och att rotfrukterna inte värms till den temperatur på 170 grader där det bildas akrylamid, som kan ske med modern teknik.
– Det är ingen billig dussinpåse vi tillverkar, det kostar 22 kronor för en påse på 90 gram. Men då är det svenska råvaror, både rapsoljan och potatisen eller rotfrukterna. Vi tummar inte på kvaliteten och undviker volymträsket.
Men bara för att råvarorna är svenska är inte inspirationen bara svensk. Basen till hela företaget lades då grundaren Richard Grönevall reste runt i Sydafrika och hittade lokala maträtter som bestod av hårdfriterade rotfrukter. Han tog idén med hem till Sverige och började experimentera. Nu finns det chips med tryffelsmak som inspirerats av Spanien och med lime och svartpeppar som hämtats från Australien. I dag omsätter bolaget 18,5 miljoner kronor och förväntas ha vuxit till en omsättning på 75 miljoner kronor 2017.
– Vi börjar närma oss break-even, men nu närmar sig julhelgen som av tradition inte är någon stor chipsmånad, säger Hans Jacobsson.
Bäst går det för chipsförsäljning vid sportturneringar och detta gäller även för Rootfruit.
Efter börsnoteringen blir nästa steg för företaget att köpa in en ny fritös.
– Det gör att vi dubblar vår kapacitet. Som det är nu har vi många gånger nått taket för vad vi kan producera, och det är inte bra när efterfrågan är högre än tillgången. Ingen handlare vill stå med tomma hyllor.
Vilket är ditt favoritsnacks?
– Jag är väldigt förtjust i cas­hewnötter så det är något som alltid finns hemma. Det går alltid att äta cashewnötter bara till ett glas vin eller att strössla dem över maten.
Hur mycket chips äter du?
– Oj, för mycket. Jag var väldigt förtjust i chips redan innan jag tog det här jobbet, men jag brukar försöka att inte äta chips mer än en dag varannan vecka. Men då blir det mycket chips, kanske så mycket så jag tvingas hoppa över lunchen, haha.
Sofia Callius

FAKTA
HANS JACOBSSON
AKTUELL Vd för Rootfruit Scandinavia som inom kort listas på Aktietorget.
BAKGRUND Civilekonom, jobbat i tio år som riskkapitalist och varit finans- och logistikdirektör för amerikanska General Mills.
FÖDD 1967 i Göteborg.
BOR Kungsbacka.
FAMILJ Hustru och två barn.
FRITID Tränar själv, tränar sonens fotbolls- och innebandylag och är engagerad i en vinprovarklubb.
VILL ÄTA MIDDAG MED Anna Kinberg Batra, Moderaternas gruppledare i riksdagen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095