23948sdkhjf

Ekokritik får mothugg

Hundra procent ekologisk odling skulle vara en katastrof för framtida livsmedelsförsörjning, skrev fyra forskare med anknytning till SLU, Statens lantbruksuniversitet, på Svenska Dagbladets debattsida i går. ”Föreställningar om att ekologisk odling är klimatsmart och ger bättre livsmedel är felaktiga”. Men de får mothugg av andra forskare på SLU.
”Många tror i dag att ekologisk odling är bra för miljön och att det också ger säkra och nyttiga livsmedel. Försäljningen ökade med 30 procent under det första halvåret och staten stöder ekoodling med mångmiljonbelopp. Men praktiskt taget alla populära föreställningar om ekologisk odling är felaktiga”, skriver de fyra forskarna.

Bland annat lyfter de de fyra forskarna fram sina synpunkter att ekologiska livsmedel inte är giftfria, att ekomaten inte är nyttigare än konventionellt odlad mat och att konsumenterna varken får bättre miljö eller bättre livsmedel. De tre skribenterna anser att stödet till ekologisk odling skulle göra bättre nytta om det i stället riktades mot att miljöanpassa det konventionella jordbruket.

I dag uttalar sig Maria Wivstad, föreståndare vid Centrum för ekologisk produktion och konsumtion vid SLU, i Svenska Dagbladet:

– Forskarna är inte uppdaterade på den senaste utvecklingen inom det ekologiska, bland annat att det här med att ekologisk odling bara ger en halv skörd inte stämmer, det är en väldig schablonisering. Vissa grödor ger 90 procent skörd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063