Låg risk smittas av antibiotikaresistenta bakterier
Importerat griskött i svenska butiker bär på MRSA-bakterier, enligt tester som Dagens Nyheter har gjort i samarbete med Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. En studie från svenska myndigheter visar dock att risken för att smittas av antibiotikaresistenta bakterier från maten är låg.
Livsmedelsverket, Folkhälsomyndigheten och SVA har undersökt om maten är en viktig spridningsväg för antibiotikaresistenta ESBL-bildande E. coli-bakterier . Projektet har pågått under tre år.
"Bakterierna finns både i maten och hos människor. Men bara i några få fall hittade vi samma typ av bakterier i maten som man har sett hos både friska människor och hos patienter i sjukvården. Det tyder på att människor får i sig bakterierna på annat sätt än via maten", säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket, enligt ett pressmeddelande.
"Även om djur i den svenska livsmedelsproduktionen inte är orsaken till att ESBL finns hos människor idag är det viktigt att vi inte lutar oss tillbaka. En god djurhållning ger friskare djur och därmed lägre förbrukning av antibiotika. Det arbetet måste fortsätta såväl i Sverige som i andra länder", säger Oskar Nilsson, laboratorieveterinär vid SVA.