23948sdkhjf

Grisbojkotten växer

Mikael Karlsson, Icahandlare i Skurup, har sällat sig till skaran av handlare som säger nej till danskt griskött med hänvisning till att den danska grisuppfödningen inte följer EU-regler, rapporterar Sveriges Radio Malmöhus.
Reglerna som inte följs är till exempel praxis att klippa av knorren på griskultingar, fixera suggorna och ge svinen antibiotika i förebyggande syfte.

– Det är ett beslut som mognat fram över tiden, säger Mikael Karlsson i intervjun med Sveriges Radio. Min fru kommer från en lantbrukarfamilj och vi har diskuterat mycket. Idag lockar vi in kunder med billigt kött. Det innebär att både djur och människor får betala ett högt pris för våra låga priser.

Om danska producenter inför striktare regler är Mikael Karlsson dock öppen för att börja sälja danskt kött i butiken igen.

Lokaltidningar och rikspress har de senaste dagarna rapporterat om flera handlare som säger nej till danskt kött, bland annat Icahandlaren Andreas Gunrup i Sannegårdshamnen och Richard Singbrant på Ica Nära i Ödåkra.

På butikens Facebook-sida skriver Richard Singbrant: ”Nu åker det utländska färska grisköttet ut ur hyllorna. Från och med den 1 juni är det enbart svenskt griskött som kommer att finnas till försäljning i butiken, oavsett vilka kampanjer Ica centralt må köra när det gäller danska fläskfiléer och liknande. Vi kommer istället att erbjuda svenska varianter. Det kommer naturligtvis kosta lite mer än de danska, men det handlar om rimliga och hållbara priser. Jag ser detta avståndstagandet till det utländska fläskköttet som ett bra sätt att stötta de svenska och lokala grisbönderna. Vi satsar mycket på de lokala leverantörerna och detta är ett steg i den riktningen.”
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095