Ger svenskar isländsk fisk
Island har rent vatten, en stor fiskeindustri och en egen miljöcertifiering. Men inte många utanför Island äter isländsk fisk. Det håller Kristina Andersson och hennes man Tryggvi Ottarsson på att ändra. Deras importerade styckfrysta fiskfiléer säljs i allt fler svenska dagligvarubutiker.
–Vi har precis börjat leverera fisk till Sabis i Fältöversten i Stockholm och Sabis Näsby Park så det känns som om vi spritt oss utanför Västsverige där vi hittills hållit oss mest, berättar Kristina Andersson.
I fjol hade omsättningen ökat till 8,5 miljoner kronor och de fyra anställda i företaget bearbetar så många butiker de bara hinner med. Varje vecka lagar Kristina Andersson mat i butiker tillsammans med en kollega för att visa hur gott den isländska fisken smakar.
–Vi har 15 olika sorters fisk som fångats med miljövänliga redskap av småfiskare i de rena kalla vattnen utanför Islands kust. Fisken fryses in direkt efter fångst vilket ger en hög kvalitet.
I mitten av 1980-talet införde Island en restriktiv fiskepolitik vilket resulterat i stora fiskbestånd. Många av de fiskarter som rödlistats runt om i världen lever gott i isländska vatten. All fisk som fiskas kan spåras till fångstdag, fångstfartyg, område och fångstredskap. Att vattnen är så rena innebär också att halten av miljögifter är mycket låg, enligt Kristina Andersson.
–Vi använder oss av Iceland Responsible Fisheries-certifiering, IRF, vilken har samma kriterier som den mer kända MSC-certifieringen. Men kraven är högre inom IRF eftersom den inte tillåter dumpning av bifångst.
Den frysta fisken går med båt från Island till Helsingborg där den transporteras med frysbil till Grimsis lager i Bollebygd.
Vad tillför ert sortiment fiskdiskarna?
–Vi har fiskar som normalt sett inte finns frysta, exempelvis vitling och rödtunga. Kunden behöver aldrig fundera över om fisken är rödlistad eller inte, all vår fisk kan ätas med gott samvete.
Betyder din mans bakgrund något för era kontakter med isländska fiskare?
–Tryggvi var vd för den största fiskeauktionen på Island i 16 år och hans bror har tre båtar. Vi känner de flesta fiskarna som levererar till oss.
Hur har ni behållit kontakten med Island?
–Vi har ett fritidshus kvar och vi besöker ön tre gånger per år. Vi har starka band kvar till Island.
KAJSA SÖDERBERG
Fakta:
KRISTINA ANDERSSON
AKTUELL Driver familjeföretaget Grimsis som importerar fisk från Island.
FÖDD 1970.
BAKGRUND ”Bondtjej” som åkte till Island för att filéa fisk i mitten av 1990-talet, en storm gjorde att hon träffade sin blivande man och blev kvar i tolv år. Började exportera fisk till Sverige, flyttade hem och började importera.
BOR Bollebygd I Västergötland.
FAMILJ Man och dotter.
FRITID ”Jobbet är fritid”.
VILL ÄTA MIDDAG MED Brittiske kocken Jamie Oliver.