23948sdkhjf

”Andra slänger för mycket mat”

Svenskarna tycker inte att de själva slänger för mycket mat. Istället är det andra som gör det, vilket är ett stort problem. Det visar en undersökning som Livsmedelsverket presenterar dag.
Oavsett vem som slänger maten så är det stora mängder ätbar mat som går i soporna.

– Det faktum att det går att spara en månads matbudget genom att slänga mindre borde sporra fler. En tvåbarnsfamilj kan tjäna mellan 3 000 och 6 000 kronor om året på att äta upp maten istället för att slänga den.

Att planera inköpen bättre och ta hand om resterna är ganska enkla åtgärder som kan minska svinnet.

Undersökningen bygger på telefonintervjuer med 850 personer. Av dessa framgår att de flesta inte ser svinnet i det egna hushållet som besvärande men att det är ett samhällsproblem.

Personer över 60 år ser svinnet som ett mindre problem än barnfamiljer. Det som slängs mest är frukt och grönt medan kött och fisk är det som i minst utsträckning åker ut i soporna.

Varje år slänger svenska hushåll 239 000 ton mat som hade kunnat ätas upp. Det representerar ett värde på mellan 16 - 23 miljarder kronor.

Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Naturvårdsverket genomför tillsammans ett treårigt projekt med syfte att minska matsvinnet i landet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064