Går mot rödlistning
Världsnaturfondens rödlistning av räkorna som fiskas i Sverige stöter på motstånd från flera håll. I förra veckan gick en fiskexpert från Lantbruksuniversitetet ut och menade att fisket kunde fortsätta med en viss minskning. Nu uppmanar Fiskbranschens Riksförbund svenskarna att fortsätta fiska och äta räkor.
Ett av Världsnaturfondens skäl att rödlista räkan var att fiskarna tar upp räkor som är för små att sälja och att man sedan kastar tillbaka dem i vattnet så att de inte tar volym från de tilldelade kvoterna.
Fiskbranschens Riksförbund menar dock att de flesta svenska fiskebåtarna sedan en tid använder nät med större maskor och att problemet därmed minskat.
– Det görs från flera håll stora ansträngningar för att fiske efter räka ska ske på ett hållbart sätt - därför anser Fiskbranschens Riksförbund att vi skall fortsätta fiska och äta räkor, säger Yngve Björkman, ordförande i förbundet.
Bakom Fiskbranschens Riksförbund står beredningsindustrin och de största grossisterna. Sammanlagd omsättning är cirka sju miljarder kronor.