Nötkött stor miljöbov
Att minska konsumtionen av nötkött är den enskilt mest kraftfulla åtgärden för att minska utsläppet av växthusgaser. Det skriver forskare från Chalmers på Svenska Dagbladets debattsida i dag.
Forskarna står bakom rapporten ”Scenarier för klimatpåverkan från matkonsumtionen 2050”. Där slås fast att utsläppen svarar för 1,5 ton koldioxid per person och år. Över hälften av detta står köttet, främst då nötkött för. Om den största delen av nötköttet byts ut mot annat kött kan utsläppen komma ner till 0,7 ton. Om det istället byts ut mot vegetabilier och mjölk och ost utesluts kan mängden komma ner till 0,3 ton.Men i dag ökar konsumtionen av kött. Om den nuvarande takten hålls kommer den att öka med 50 procent fram till 2050.Utsläppen från köttproduktionen kommer främst för magarna på nötkreaturen samt från gödselstackar.