Ekonomen som sadlade om till eko
Är du intresserad av bra mat och matlagning, hamnar du förr eller senare bland ekologiska livsmedel. ”För det är här de bästa råvarorna finns”, säger Maria Bjurling Yperidis vars butik snart öppnar i nya lokaler.
Om några veckor öppnar Maria Bjurling Yperidis sin ekologiska matbutik Ekodirekt i den före detta Coopbutiken i korsningen Gamla Tyresövägen och Sockenvägen i Enskede i södra Stockholm.För sex år sedan hoppade hon av det akademiska livet, som bland annat innebar undervisning i mikroekonomi och uppsatser i nationalekonomi som ledde till jobb på Arbetsmiljöverket och Verva, verket för verksamhetsutveckling.–Jag har lekt restaurang ända sedan jag var liten och är väldigt road av matlagning samtidigt som jag tröttnade på det andra som jag höll på med. Eftersom jag är ekonom vet jag hur tuff matbranschen är. Men jag räknade på verksamheten och vi har lyckats skapa en mycket populär och lönsam butik.Ekodirekt i källarlokalen i Bagarmossen har fram till nu haft öppet endast på fredagar med långa ringlande köer. Det mesta av försäljningen har skötts via nätet och genom hemtransport med egen bil. Men i samband med premiären i den nya lokalen i Enskede tas klivet till en betydligt större butik med nya öppettider. Antalet anställda utökas från sex till tio, elva och omsättningen förväntas trefaldigas för nästa verksamhetsår.–Men med alla våra planer med kursverksamhet, kafé och näthandel tror jag att framtidens årsomsättning kommer att kunna öka ännu mer, säger Maria Bjurling Yperidis.–Många har varit intresserade av den nya lokalen och vi är så glada över att det var vi som fick den. Vi ser stora möjligheter i att förverkliga våra idéer där. Nu blir vi uppvaktade av leverantörer som vill sälja genom oss. Det finns inget som liknar oss någonstans i hela söderbältet.Vad har det för betydelse att du är välutbildad ekonom?–Jag räknar på precis allt och tänker hela tiden lönsamhet. Eftersom ekologiska livsmedel inte har konserveringsmedel, och därmed kortare hållbarhet, är lagerhållningen oerhört viktig. Logistiken har stor betydelse eftersom vi har så många leverantörerer.Tänker du lönsamhet i alla sammanhang?–Ja. När jag fikar på kafé gör jag alltid ett snabbt överslag, hur stort är det, hur många jobbar där, hur många sittplatser har de, hur ser öppettider och meny ut, sedan kostnadsoptimerar jag och räknar ut hur mycket mera de skulle tjäna om jag fick gripa in, säger Maria Bjurling Yperidis och skrattar.KAJSA SÖDERBERGMer om:Maria Bjurling YperidisAKTUELL Öppnar Ekodirekt i nya lokaler i Enskede, södra Stockholm.FÖDD 1976.BOR Bagarmossen, södra Stockholm.FAMILJ Fru och son.BAKGRUND Nationalekonom, analytiker, jobbat i Bryssel.INTRESSEN Laga mat, spela gitarr, snickra möbler.VILL ÄTA MIDDAG MED Jan Hedh, konditor- och bagarmästare.