23948sdkhjf

Vegetariskt är klimatsmart

Den som vill vara klimatsmart bör koncentrera sig på vad som äts istället för att lägga kraft på att välja närproducerat. Det framgår av en undersökning som Svenska Miljöinstitutet IVL har gjort.

Undersökning har gjorts med så kallad livscykelanalys där produktens hela miljöpåverkan undersöks. Resultstet är att en kasse med lokalt producerad produkter har marginellt lägre klimatutsläpp än en genomsnittlig matkasse.– Debatten om klimatsmart mat har varit felfokuserad, vilket lett till att många konsumenter idag tror att närodlat alltid är det klimatsmartaste valet. Men vår undersökning visar att transportavståndet egentligen kan ha ganska liten betydelse, säger Stefan Åström, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.En väsentligt större effekt för det om nötkött byts ut mot vegetariska alternativ. Störst blir minskningen om konsumtionen koncentreras till säsongsanpassad vegetarisk mat.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095