Hallå...Olle Haglund, ansvarig för varumärken på Caj P
– Det ökar fortfarande och det märker vi som jobbar med såser och marinader väldigt tydligt. Vi kan se att det har varit en tillväxt på mellan fem och tio procent per år, de senaste åren.Varför vill vi svenskar grilla?– Jag tror att det är en kombination av social gemenskap och behovet av att vara ute. Det är mörkt och kallt så stor del av året och när solen tittar fram kommer stenåldersmänniskan i oss fram. Då vill vi vara ute och laga mat över öppen eld.Hur ser årets grilltrend ut?– Vi tror att intresset för spontangrillning ökar starkt och då är det viktigt att ha produkter som glaze och rub till hands.Vad innebär spontangrillning?– Det innebär att man vill grilla direkt utan långa förberedelser. Ett tecken är att försäljningen av gasolgrillar ökar stort.Vad är rub?– Det är kryddor som man gnider in köttet med innan man lägger det på grillen. Då får det både smak och yta. Finns det inte de grillare som bara lägger sitt kött på grillen, utan en massa förberedelser?– Visst finns det sådana grillare men vi ser det som vår uppgift att utbilda dem i vad som ger ett bra resultat. Den vanligaste metoden är trots allt att lägga köttet i marinad men det tar ju lite extra tid.Camilla Myrsten