23948sdkhjf

Johan Ununger: Ekologiskt ger äkta mervärden

I februari var jag på Biofach i Nürnberg. Det är en enorm mässa helt ägnad åt ekologisk mat.

Johan Ununger, vd, Saltå Kvarn. Det är glädjande att se hur intresset och utbudet av ekologiska produkter växer för varje år överallt i världen. I USA till exempel ökade ekologiska livsmedel med 10 procent under 2011 medan den konventionella sektorn i USA endast ökade med 0,6 procent. Många länder som ställer ut gör rejäla satsningar. Men Sveriges monter har alltid varit ett sorgebarn – och i år var den magrare än någonsin tidigare. Ingen skugga på de som ställer ut, men det är framför allt bristen på mångfald som slår besökaren. Här finns ingen skymt av Matlandet. Vårt land uppfattas av omvärlden som rent och naturligt. En satsning på ekologiskt skulle kunna exploatera denna tillgång. Men det här är inget som Exportrådet ensamt kan genomföra. Problemet är att i Sverige finns bara ett perspektiv på jordbruk. Det är det konventionella industrijordbruket med alla dess negativa miljöeffekter som är vår enda inriktning.Enkelspårigheten står att finna hela vägen från forskning och utbildning på SLU via LRF till departement och myndigheter. Men det svenska industrijordbruket kan knappast konkurrera på världsmarknaden. I Danmark tänker man annorlunda. Där satsar de på en ekologisk lantbruksutveckling som ger resultat. Den danska montern på Biofach är enorm och här trängs en mängd leverantörer – stora och små. Att den danska regeringen verkar ha förstått att industrijordbruket gått in i en återvändsgränd gör satsningen än mer trovärdig. Man kan bara hoppas att vårens sydliga vindar ska bära med sig lite dansk eko-inspiration till lantbruks-Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064