Hallå...Lina Svanberg på Sik
– Jag ska bli det om två veckor så jag är det inte ännu.Vad har du gjort för att få titeln?– Jag har forskat om choklad och tittat på hur fettet stelnar i chokladen och hur det påverkar hållbarheten.Hur ska chokladen vara för att hålla länge?– Jag har tittat på tillverkningsprocessen och chokladen ska stelna snabbt och under kontrollerade former så att den får rätt struktur tidigt. Strukturen ska också vara jämn.Är din teori ny?– Den är inte helt ny men jag visar tydligt att det är viktigt att det är rätt från början i processen. Fysikens lagar gör att chokladen blir kompakt i sin struktur med tiden men det ska ske tidigt.Vad har du för utbildning i botten?– Jag är civilingenjör med bioteknik från Chalmers i Göteborg och jag har varit inriktad på livsmedelskemi.
Hur blev du intresserad av choklad?– Jag gjorde mitt examensarbete his Sik, som är ett forskningsinstitut, och det handlade om gelégodis. Det var så jag kom in på godisdelen. Choklad är en riktigt spännande produkt och det är svårare än man tror att tillverka. Därför är det intressant att jobba med.Äter du mycket choklad själv?– Jag har ett eget chokladlab och jag kan smaka när jag vill. Vissa livsmedel tröttnar man på när man jobbar med dem varje dag men så är det inte med choklad. Det luktar gott varje dag.Camilla Myrsten