23948sdkhjf

Lanthandel i konstens högborg

Millesgården lanthandel kom till för att tre kockar ville göra något kreativt tillsammans.

De ville jobba närmare sina favoritleverantörer, som de lärt känna under sina många år i restaurangvärlden. Med sina två kompanjoner samlade Anders Elfving sina erfarenheter från finkrogar i både Sverige och ute i Europa och skapade ett eget koncept – ett koncept han tagit till Millesgården lanthandel på Lidingö.–  Vi ville driva lanthandel och kafé med samma värderingar och kvalitetskrav som de bästa restaurangerna. Alla de leverantörskontakter som vi samlat på oss under åren har vi behållit. Nu är Karlsfälts gård utanför Ystad, Sanda hönseri, Muskö rökeri och Löfsta gårdsmejeri några av alla våra kvalitetsleverantörer.För det är kunskapen och kvaliteten som skiljer Millesgården lanthandel från många andra butiker. För hur många butiker kan egentligen stoltsera med kockar med gedigen restaurangbakgrund i färskvarudisken?–  Jag har jobbat med Icaskolan tidigare och utbildat många butiksanställda, så jag vet att ambitionen är hög i många butiker, men det kan vara svårt att hålla en hög standard i alla dagligvarubutiker. Under ett år har de tre kockarna drivit Millesgården lanthandel och kunderna hittar numera hit – och återvänder. – Vi sköter allt själva, förklarar Anders Elfving mellan två pratglada kunder. Vi lagar maten till kafédelen och färdigmaten i lanthandeln, vi fotar och gör annonserna själva. Ett exempel på den täta relationen med kunderna är Kalix löjrom, som finns att köpa i butiken. Genom en stamkund kom Anders Elfving i kontakt med den lilla löjromsproducenten Gunnar och Lena Nilsson i Kalix.–  Jag har testat många löjromssorter under åren, men den här är den i särklass bästa, säger Anders Elfving och visar en stor burk med löjrom.Hur ser era öppettider ut?–  Vi följer museets öppettider, det vill säga klockan 11 till 19 på vardagar och 11 till 17 på lördagar och söndagar. Vad är den största utmaningen för er?–  Att utveckla leverantörsstocken som är en levande organism. Den måste hela tiden tas om hand och vårdas.Kajsa SöderbergMötet Anders ElfvingAktuell: driver Millesgården lanthandel med Johan Oster och John ModigÅlder: 36Bakgrund: jobbat på Den lyckliga grisen, Fredsgatan 12, Restaurang Vong i LondonFamilj: fästmö och tre barnBor: ÅkersbergaIntressen: familjen och flugfiskeVill äta middag med: stjärnkocken Pierre Koffman

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064