Ewa Wildmark: Värre stjäla ur containern än från butiken
Ewa Wildmark, frilansjournalist,bosatt i Holland.Egen fattigdom gjorde De Geynst till handelns Robin Hood. Först stal Steven De Geynst för att rädda sin egen livhanke. När han fick ordning på ekonomin, fortsatte han att stjäla för att ge till andra, närmast av princip. Domen gav nytt bränsle åt den pågående debatten om bortkastad mat. Bara i den flamländska delen av Belgien kastas årligen 500 000 ton mat värderad till en miljard euro. Tv-magasinet Volt hakade snabbt på. Skippen kallas det som en reporter gjorde tillsammans med en garvad containerdykare. Det blev suggestiva bilder när kameran i skydd av nattens mörker svepte över hela flak med yoghurt, svamp i slutna förpackningar, chips och pasta.– Vi hittar ibland levande kräftor, berättade containerdykaren.Kvaliteten var utmärkt, försäkrade gästerna som bjöds på middag tillverkad av containermaten. Samma mångåriga erfarenhet har för övrigt Steven De Geynst:– Jag har aldrig blivit sjuk av något jag plockat ur containrar.Var går gränsen för livsmedelssäkerhet? Ska vi slopa bäst före-märkningen, eller i alla fall ta lite lättvindigare på den? Eller måste konsumenterna sluta att kräva full sortering i alla hyllor och i stället äta upp det som finns innan handlaren beställer hem nytt?I Holland och Belgien kanaliseras överskottet till voedselbanken (matbanker) innan det hunnit bli för gammalt. Just nu är det stort överskott på grönsaker. I veckan uppmanade de belgiska matbankerna odlarna att inte kasta sina osålda grönsaker.– Ring, så kommer vi och hämtar dem.Det finns 130 matbanker bara i Holland som förser 120 000 hushåll med mat. Alla sorters livsmedel som kommer från stora företag , men också från lokala bagare, packas i lådor som kan hämtas en gång i veckan. En kund hos matbanken får hämta i tre år. Den ekonomiska gränsen för en ensamstående vuxen är 175 euro över att leva på i månaden när hyra och andra fasta kostnader är betalda. Ytterligare en vuxen i hushållet får ha 60 euro över, eventuella barn 13–18 år 50 euro och yngre än tolv år 25 euro. I ett rikt land som Holland är alltså 120 000 hushåll beroende av den hjälpen och den täcker långt ifrån alla kommuner. Alla som jobbar i matbanken gör det gratis. Att mat inte kastas, är en viktig målsättning för matbankerna. Men samtidigt lönar det sig rent ekonomiskt för företagen att skänka. De slipper kostnader för transport och destruktion.På hemsidan finns ett citat av Moder Teresa: ”Det som retar mig mest är inte att det finns rika och fattiga, utan förspillningen”.Personligen är jag inte lika förlåtande. Jag tycker egentligen inte att det är acceptabelt. Men är det nu så, blir det naturligtvis ännu bittrare, om maten kastas.Och inte bara maten. I lördags gjorde jag en runda på vårt trädgårdscentrum. I år är det överskott på bland annat osteospermum, en prästkragslikande blomma i oändligt många fina färger. Mitt i blomsterprakten stod en inhyrd lördagskraft och hivade osteospermum från de danska kärrorna rakt ner i en container. De hade odlats, skickats till auktionen och därifrån till butiken. Där tog det slut.Om man nu har dålig ekonomi, så är det just på det där lilla extra, en fin kruka på balkongen till exempel, som man får dra in på. I stället slängs blommorna i containern.