– Grisens hemlighet är fantastisk
– Visst kan en mjölkko ha ett fantastiskt fint kött, men hängmörat kött från ett köttrasdjur är något annat. Inget går upp mot det.Lars Sandström har ägnat hela sitt yrkesverksamma liv åt kvalitetskött. För fem och ett halvt år sedan startade han sin butik Sandströms kött och catering i Söderhallarna, efter 15 års samarbete med Mats Karlsson som han drev Södercheesen tillsammans med. För tre år sedan öppnade Lars Sandström en butik-i-butiken hos Willys i Älvsjö i södra Stockholm samt Sandströms kött och catering vid Nacka Forum, öster om Stockholm. Då och då får han förfrågningar om att bygga upp köttavdelningar i butiker.Sveriges bästaFilosofin bakom hans butiker är att saluföra Sveriges bästa nöt, kalv, gris, lamm, chark och vilt och det köttet ska hålla världsklass. Full spårbarhet och speciellt utvalda gårdar med god djurhållning är självklarheter.För att alltid ha det bästa svenska köttet testar Lars Sandström nya leverantörer i blindtest.– Jag lyssnar runt, provar nytt kött, hälsar på gårdar. När jag gick över till min nuvarande nötleverantör, Ejmunds gård på Gotland, gjorde jag som vanligt ett blindtest – och blev helt övertygad om att det här måste vi ha. De bästa djuren på Ejmunds gård är av rasen Simgus, en blandning av köttrasdjuren Simmenthaler och Angus, som går ute och äter gräs under ett år, därefter får de massage av roterande borstar i ett ”spa” för kossor.Varför tar du inte kött från Scan?– Scan sorterar inte köttet på det sätt som jag vill, allt blandas samman och kommer ut som biff även om köttet har olika fetthalt och kommer från så olika djur som mjölkkor och köttrasdjur.Hur gör du för att hålla hög standard på styckningsdetaljerna?– Vi använder oss av lite annorlunda styckning, exempelvis amerikansk styckning för nötköttet som tar fram fler möra detaljer. För fläskets del har vi exempelvis ”grisens hemlighet” som är en fantastisk detalj från halsen på grisen.Kajsa SöderbergMÖTETLars SandströmAktuell: driver Sandströms kött, tre kött- och charkbutiker i StockholmFödd: 1962 Bor: i Gustavsberg Bakgrund: jobbat i köttdisk på Domus, Ica och Konsum, med produktutveckling på Goman, varit Vivohandlare i bland annat 38:ans livs på Timmermansgatan på Södermalm, Stockholm, drev butiken Södercheesen i Söderhallarna i 15 årFamilj: son och dotter som båda arbetar i pappas butikFritid: tränar handbollVill äta middag med: Jamie Oliver