– Folk ska kunna lita på det svenska köttet, säger Maria Forshufvud, vd på organisationen som heter just Svenskt Kött med LRF, köttbranschen och köttuppfödarna som ägare. Kontoret ligger i LRF:s lokaler i Stockholm, men den nye vd:n ska till stor del vara på resande fot och ha kvar huset och trädgården hemma i Råå i Helsingborg.Hon har kvalificerat sig för det nya uppdraget som utbildad husdjursagronom. Efter tio år i köttbranschen har hon de senaste åren drivit eget som konsult och informatör. En period i unga år var hon också redaktör för Crux, en tonårstidning som gavs ut av Svensk Kyrkan.– Då lärde jag mig hur man skriver med läsaren för ögonen, säger hon.Kunskaper om hur massmedia fungerar är också bra om det skulle dyka upp nya köttskandaler. Men det är inget hon funderar kring i dag utan hon är mer fokuserad på hur hon ska skapa en opinion och få till en dialog med handeln om det förträffliga med kött från Sverige och mer om vad olika detaljer kan användas till.– Min företrädare, Ella Nilsson, lyfte verkligen fram framdelsköttet och för någon vecka sedan åt jag grillad högrev och det var verkligen gott.Ska bryta trendMaria Forshufvud ser det som en stor utmaning att, tillsammans med andra i branschen, bryta en negativ trend med minskade andelar för svenskproducerat i köttdiskarna. Hennes närmsta projekt är att få in mer köttkunskap i de stora dagligvarukedjorna, och det ska ske genom utbildning av köttansvariga i butikerna.– Det är intressant att märka folks reaktioner när jag talar om vad jag arbetar med. Många är mer undrande än kritiska och vill veta mer om hur produktionen går till. – Alla vill prata kött, tillägger hon.Varför ska man äta svenskt kött och inte utländskt?– Därför att svenskt kött är så gott och i grunden har vi bra uppfödning och bra utfodring av djuren. I Sverige har vi ett griskött som är outstanding i världen och även nötkött och lammkött är mycket bra.Kan konsumtionen verkligen öka när alla talar om att köttuppfödning har negativa effekter på klimatet?– Vi tror ändå att andelen för svenskproducerat ska öka. Det vi kan tala om, förutom den höga kvaliteten, är att det skapar arbetstillfällen och öppna landskap.Åke RosengrenMÖTETMaria ForshufvudAktuell: ny vd för Svensk KöttBakgrund: husdjursagronom vid Ultuna, redaktör för tidningen Crux, tio år i köttbranschen, egen konsultverksamhetFödd: 1957 i SkåneFamilj: två vuxna barnBor: Råå i HelsingborgFritid: den egna trädgårdenFavoritmat: spagetti med köttfärssåsVill äta middag med: Madeleine Albright, utrikesminister i USA när Bill Clinton var president