Dyrare att äta frukost
Thorbjörn Ivarsson som är råvaruchef på Handelsbanken har granskat hur våra frukostkostnader har ökat. Totalt handlar det om en ökning på 50 procent sedan midsommar.
– Om man tittar på priset för en frukost så har själva
successivt att slå igenom i högre priser, säger han till Ekot.Exempelvis har kaffe
och te ute i butik, café och restaurang har blivit nära 5,5 procent
dyrare sedan september 2009 enligt Statistiska Centralbyrån. Bakgrunden
är allt dyrare råvaror.
Sedan midsommar har råvarupriset för kaffe ökat med 16 procent.
Kakao har däremot blivit något billigare men vill man har socker i
koppen blir det dyrare. Sockerpriset har ökat med över 70procent sedan i
midsommar.– Sedan midsommar har vetepriset stigit med 63 procent.Det beror
naturligtvis på torkan som var i Ryssland men också i Västeuropa,
säger han.
Han poängterar också att majspriset stigit med 56 procent och
det är inte bara nåt man äter som frukostflingor utan används
huvudsakligen som foder vid kött och mjölkproduktion. Internationellt
sett har världsmarknadspriset på mjölk stigit medan grispriet har
backat något.