23948sdkhjf

Hallå...Viola Adamsson, nutritionschef hos Lantmännen

Du har forskat kring nordisk mat och konstaterar att den är särskilt nyttig, vad är det för mat du har studerat?

– Vi har haft ett fokus på fetter och kolhydrater. Bland annat har vi tittat på fettkvaliteten i rapsolja och då ser vi att den svenska rapsoljan håller en hög kvalitet. Vi har också tittat på spannmålsprodukter och frukt och grönt. Ett exempel är spannmålen havre och råg som är unika för norden.Varför är nordiska produkter så nyttiga?– Vi har i studien tittat på om man med svensk kost exempelvis våra rotsaker åstakomma en lika nyttig kost som medelhavsmaten. Det är så vi har tänkt.Hur kan en sådan kost se ut?– Det är viktigt att ha en bra fettkvalitet och det får man med vårt svenska flytande margarin och med vår rapsolja. Vi har också våra feta fiskar som är så typiska för kalla vatten och som ger en bättre fettkvalitet. När det gäller kolhydraterna så är vi bra på fullkornsprodukter och fiberrik kost.Kan den svenska maten bli nyttigare än medelhavsmaten?– Nej det är inte säkert men vi är glada om vi får den lika bra.Camilla Myrsten

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062