Nya regler för akrylamid och melamin
Akrylamid bildas när mat rik på kolhydrater hettas upp rejält. Exempel på sådana produkter är chips, kaffe, kakor och bröd.Problemet uppmärksammades av svenska livsmedelsverket 2002 då ämnet identifierades som potentiellt cancerframkallande.CAC arbetar nu för att hitta metoder att minska mängderna akrylamid i dessa livsmedel.Melaminet blev världsberömt förra året då höga halter av ämnet, som egentligen används i plastindustrin, hittades i kinesisk mjölk. Tidigare hade ämnet också påträffats i djurmat. Melaminet kan lura mätmetoder för proteinhalt och därmed ange att livsmedlet i fråga är mer proteinrikt än vad det egentligen är.– Genom att sätta gränsvärden kommer regeringar få hjälp med att skilja mellan oundviklig förekomst av melamin och avsiktligt bedrägeri, exempelvis där melamin tillsätts för att späda ut och höja proteininnehållet i mat och foder, skriver CA i ett pressmeddelande.Mötet inleddes i dag och avslutas 4 juli.