23948sdkhjf

Akrylamid ökar inte cancerrisk

Att få i sig höga mängder akrylamid från mat och dryck ökar inte risken för äggstockscancer, enligt en studie i Uppsala och Västmanland.


Studien genomfördes bland drygt 61 000 kvinnor, som följts i 17 år.– Våra fynd talar för

att akrylamid inte ökar risken för äggstockscancer, i vart fall inte i

de mängder som kvinnor i Sverige brukar få i sig detta ämne. Men vi kan

inte utesluta att jättestora mängder akrylamid i maten kan ge cancer,

säger Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi vid Karolinska

institutet, till Upsala Nya Tidning.Akrylamid har inte heller kunnat kopplas till ökad risk för bröstcancer, tarmcancer, njurcancer eller urinblåsecancer. Däremot pekade en nederländsk studie på ökad risk för livmodercancer, för de kvinnor som fick i sig de högsta mängderna akrylamid.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079