23948sdkhjf

Hallå… Anders Donelau, vd på Stjärnägg

Det har varit prishöjningar på ägg i EU med upp till 20 procent. Hur blir det i Sverige?

– Det kommer stora höjningar här också vi håller precis på att titta på det. Vi ska aktivera nya höjningar och försöker titta i kristallkulan.Varför drivs priserna upp?– Det är de kraftigt höjda priserna på spannmål som vi fodrar med som ligger bakom det.Hur är det med produktionen, finns det tillräckligt med producenter?– Ja, det finns många producenter så det är inget problem. Det är främst foderpriset som påverkar höjningarna. Men sedan så finns det ju också ökade kostnader för transporter, energi och arbete som branschen inte kompenserat för så där är behovet av prishöjningar stort och det kommer att inkluderas i de nya priserna. Branschen har länge försökt parera det med effektiviseringar men det håller inte hur länge som helst.Hur stora blir de svenska höjningarna?– Det kan jag inte svara på.Blir de över eller under 10 procent?– De kommer att ligga däromkring men jag kan inte ge någon exakt siffra.Hur ser priserna ut om fem år?– Jag har förstått att läget är extremt just nu och att priskurvan är hög men det blir inte lägre priser på längre sikt. Det tror inte jag. Men det blir prisökningar på alla svenska livsmedel och inte bara på ägg.Camilla Myrsten

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079