LRF vill öka köttkonsumtionen
I Sverige är konsumtionen av nötkött högre per person än genomsnittet i övriga EU. Varje år konsumerar en genomsnittlig svensk 25 kilo nötkött mot 20 kilo i resten av EU. Men bara drygt hälften av allt nötkött som äts i Sverige produceras inom landet. Hela 45 procent importeras. – Importköttet ger en dubbel miljöbelastning, säger Lars-Göran Pettersson. Utöver metangasen som varje nötkreatur bidrar med genom naturliga processer i kons magar innebär de långväga transporterna från bland annat Brasilien en extra belastning på miljön. Hans slutsats är att det faktiskt går att öka sin konsumtion av nötkött och samtidigt bidra till en bättre miljö. – Säg nej till kött med dubbel miljöbelastning och välj istället svenskt nötkött. Då får du dessutom ett kött som producerats med omsorg om djur och miljö och som bidrar till att hålla det svenska landskapet öppet. Landskapet blir faktiskt vad du äter, säger Lars-Göran Pettersson till Svenska Dagbladet.