23948sdkhjf

Hallå…Fernando Di Luca grundare av Di Luca & Di Luca

Den här tiden i Italien kommer den nypressade vackert gröna olivoljan som kallas Olio Nouvello och det firas som en fest. Den är svår att hitta i svensk dagligvaruhandel, varför är det så?

– Den går att hitta men bara i riktigt välsorterade butiker och vi säljer den under märket Grappolini.Varför är det inte fler som vill sälja den?– Den är speciell i smaken och jag brukar säga att den smakar som nyklippt gräs. Smaken är stark och kraftig och det beror på att oliverna har plockats i slutet av oktober när de är på gränsen till mognad och då är oljan väldigt rik på antioxidanter. Senare kommer oljan från oliver som är mer mogna och den är lite rundare i smaken och tilltalar många svenskar. Att handlarna inte tar in mer av Olio Nouvello hänger ihop med okunskap men visst går oljan att hitta i välsorterade butiker och kostar då runt 95 kronor per flaska. Det finns mycket dyrare varianter men vi kan inte ta ut så mycket. I vissa butiker har man inställningen olja som olja och tycker att det är ett helt onödigt jippo som man inte behöver bry sig om.Nouvello betyder ny innebär det att oljan snabbt blir gammal och måste ätas direkt?– Nej, inte alls den håller upp till tio år bara den inte kommer i kontakt med luft. Men när man har öppnat flaskan börjar oljan åldras men den kan ätas i tre månader och är lika god som när den skördades.Ökar intresset?– Absolut, vi märker här att intresset ökar för varje år.Camilla Myrsten

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078