Hallå... Sara Begner.. ny chef för Coops provkök
– Tackar, tackar det ska bli roligt.Du har tidigare arbetat på restaurang, drivit egen cateringfirma och varit kock i två tv-program. Att bli chef för en stor dagligvarukedjas provkök är något helt annat. Tror du att det blir ett svårt steg att ta?– Jag tycker nog att det ligger ganska nära det jag alltid hållit på med, nämligen att få folk att äta lite bättre på vardagar. Hur då?– Jo, men i dag är det ju så att vi satsar på maten till helgerna och äter dåligt i veckorna. Jag vill påverka så att vi kan ta bättre beslut i vardagen. Och det behöver inte betyda krångliga rätter och långkok. Det går att äta nyttigt utan att det blir hysteriskt nyttigt.Vad är hysteriskt nyttigt?– När det blir stränga regler och man måste räkna massa poäng och sådant. Jag tror att det till sist leder till trots, man gör tvärtom i stället.Du är ung, 33 år, och vad jag förstår blir en del av din uppgift att locka unga att äta bättre. Är ungdomar dåliga på att laga mat?– Ja, vissa är väldigt dåliga. De lagar inte mat, de värmer den.Hur ska du ändra på det via Coop?– Ja, det är väl det jag får fundera ut nu.Provkök omges ibland av en aura av präktighet och kostråd i form av pyramider och cirklar. Hur ser du på det?– Visst kan det vara så. Det ska jag försöka ändra på. Jag tycker det är väldigt modigt av Coop att anställa en person med min bakgrund som chef för provköket. Det här ska bli jättekul.Till sist, vad gillar du för mat själv?– Oj, det beror på säsong, tid på dygnet och vem jag äter med.Men har du inga favoriter, några speciella inriktningar?– Jag gillar svensk mat, jag gillar medelhavsmat, jag gillar asiatiskt. Jag älskar helt enkelt mat som smakar mycket.Lars Thulin