Hallå… Margareta Thorgren, informationschef på Scan
– Det har pågått en tid och jag tror att vi svenskar påverkas av internationella trender. Ute i världen är det ekologiska köttet stort och nu vaknar det svenska intresset. Vi har ju våra speciella djurlagar i Sverige som gör att vårt svenska kött ligger nära det kött som kallas ekologiskt i övriga Europa. Man kan ju också se att handeln har blivit intresserade av att ta in ekologiskt kött och när konsumenterna ser det så blir de intresserade. Nu skapas en marknad men tidigare var det så att man fick leta efter ekologiskt kött med ljus och lykta i butikerna.Då behövs det fler köttbönder har det inte varit problem att få fram sådana?– Det är stor efterfrågan på lamm och nöt men där finns det tillgång. Däremot behöver vi fler grisbönder.Hur ska ni lösa det?– Vi får prata med leverantörerna och förklara att det finns en stor efterfrågan. Vi ska också hjälpa dem att konvertera köttproduktionen.Ska ni ge ekonomiskt bidrag till bönderna?– Nej det blir inte på det viset utan vi ska visa hur man gör. Men det går inte att ändra över en natt. Att gå över till EUs regler för ekologiskt kött tar ett år för en producent och om han ska anpassa produktionen till Krav tar det två år. Tidigare har vi bara accepterat Kravmärkning men nu accepterar vi även EU-märkning.Camilla Myrsten