23948sdkhjf

En varm och fuktig rötmånad är här

I går började rötmånaden. I år när det både varit värme och hög luftfuktighet ställs det stora krav på hygienen vid livsmedelhantering.

– Bakterier finns naturligt överallt, även i mat. Under rötmånaden förstörs maten lätt, eftersom luften är varm och fuktig och de flesta bakterier och mögelsvampar trivs som bäst, säger Marianne Boysen, enhetschef för mikrobiologiska enheten vid Livsmedelsverket, som delar ut råd på verkets hemsida.Håkan Åström, tf chef för Konsum i Borlänge, säger till Dalarnas Tidningar att det är klart att man måste vara extra observant i köket och när det gäller temperaturen i diskarna.Men han tycker inte att kunderna verkar mer frågvisa än vanligt om hur det är ställt. Inte heller ser han till mer skämd mat som lämnas tillbaka av missnöjda konsumenter.– Det är ju känt att det är en känslig period och folk är mer försiktiga då, säger han till tidningen.Att fler insjuknar i magsjukdomarna som campylobakter och ehec om somrarna, bekräftar Yvonne Andersson, chefsepedemiolog på epidemiologiska avdelningen på Smittskyddsinstitutet. Diarréer och i vissa fall kräkningar brukar vara symptomen. Men till Dagens Nyheter säger hon att det inte verkar vara flera sjukfall under rötmånaden än annars.Yvonne Andersson påminner om hur det var förr när kylmöjligheterna inte var lika goda.– När jag var ung så åt man aldrig malet kött i augusti, men det skulle jag nog inte fundera över nu, säger Yvonne Andersson till DN.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078