Dioxin i maten mindre farligt än väntat
Mängd av miljögiftet dioxin som vi utsätts för via maten efter födseln innebär inte ökade cancerrisker. – Människor och djur är mindre känsliga för dioxiner i mat efter födseln än under fosterstadiet, säger Anders Glynn, giftexpert vid Livsmedelsverket i en artikel på verkets hemsida.En riskbedömning görs normalt för den känsligaste gruppen, i detta fall foster.– Eftersom vi just nu arbetar med nya kostråd som bland annat gäller dioxinförorenad fisk behövde vi ta reda på hur stora riskerna är även för dem som utsätts för dioxin efter födseln, förklarar Anders Glynn.Trots miljögifterna i vårt vatten minskat betydligt under 30 år är halterna av PCB, kvicksilver och dioxin i fet matfisk ändå för höga. Därför rekommenderar Livsmedelsverket fortfarande att gädda, abborre, lake, gös, öring och lax från Östersjön inte bör ätas mer än en gång i veckan. Kvinnor i barnafödande ålder bör inte äta av de här fiskarna mer än en gång i månaden. Dioxin är ett miljögift som djur och människor lagrar i kroppsfettet. Dioxin finns i kött, fisk och mejeriprodukter. 50 procent av det dioxin vi får i oss kommer från fisk. Den som utsätts för mycket dioxin riskerar att få cancer. De nya rönen visar emellertid att de väldigt små mängder, miljarddelar av ett gram, dioxin som finns i maten ligger under den nivå som innebär ökade cancerrisker.