Felaktiga kostråd kan ligga bakom fetmaepidemi
Det är den amerikanske forskaren Frank Hu, medlem i den mest prestigefyllda näringsforskningsgruppen i USA, som i en medicinsk tidskrift ifrågasätter den ”sanning” som gällt mycket länge. Hans tes är att fokuseringen på att minska fettet har lett till överkonsumtion av snabba kolhydrater och socker. Det skriver Svenska Dagbladet.Till grund för uttalandet ligger bland annat en holländsk studie som visar att de som åt mat med högt glykemiskt index, alltså mycket snabba kolhydrater och socker, löpte en och en halv gång högre risk att få hjärtinfarkt eller slaganfall.Fotnot: Den traditionella kostpyramiden förespråkar mycket bröd, ris och pasta, måttligt med proteinrika livsmedel och sparsamt med fett och socker. En kost enligt GI-metoden innebär mycket proteinrika livsmedel och lite av fullkornsbröd och pasta. Vitt bröd, vanlig pasta och potatis bör man överhuvudtaget inte äta enligt denna metod.