Ny tarmbakterie oroar experter
– Jag är lite oroad , för alla har tidigare trott att smittspridningen sker från sjukhus till sjukhus men det här kan tyda på att vi har en spridning via matkedjan, säger Thomas Åkerlund som är mikrobiolog på Smittskyddsinstitutet till Dagens Nyheter/TT.Bakterien heter Clostridium difficile 027/NAP1 och ger blodiga diarréer. Infektioner av bakterien är svåra att behandla ock kan leda till döden. Det märkliga är att en person kan bära bakterien utan att ha några symptom, men bli sjuk i samband med en antibiotikakur. Anledningen är att bakterien är resistent mot antibiotika. Det innebär att om medicinen slår ut andra bakteriestammar i kroppen kan Clostridium difficile 027/NAP1 växa till sig och sprida giftiga substanser.I USA och Kanada har forskare analyserat köttprodukter från nöt, gris och kalkon och funnit Clostridium difficile i hälften av proverna. I en tredjedel av dessa fall rörde det sig om den farliga 027-varianten.- Vi har inga fynd i Sverige som pekar på att det här är ett problem. Det betyder inte att det inte kan vara det, men vi har inga sådana indikationer, säger Lars Plym Forshell, smittskyddssamordnare vid Livsmedelsverket till DN/TT.Nu behandlar den europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA frågan.