Handels presenterade motbud
Klockan 13.00 i dag överlämnade LO-förbundet Handels ett formellt nej till arbetsgivarorganisationen Svensk Handel, som i går erbjöd två procents lönelyft till de handelsanställda. Samtidigt lade facket ett motbud med något justerade lönenivåer jämfört med ursprungskravet på cirka fyra procents lönelyft.
Redan på onsdagen sade Handels ordförande Ninel Jansson till Fri Köpenskap att lönebudet som Svensk Handel presenterat var helt oacceptabelt.
Svensk Handel erbjöd Handels ett treårigt löneavtal som ger två procents lönelyft per år för anställda inom detaljhandelsavtalet och något lägre för dem med partihandelsavtal.
Fackets ursprungliga bud var i princip dubbelt så högt, cirka fyra procent eller 650 kronor på ett år. Dessutom vill Handels ha rejäla lyft för de som anställs med lägstalöner.
Exakt vilka nivåer det nya budet som Handels presenterade på onsdagen har är oklart. Men Handels avtalssekreterare Björn Sjöblom bekräftar att det handlar om något förändrade nivåer.
Enligt Svensk Handels egna beräkningar ger deras eget lönebud från i tisdags alla anställda en garanterad individuell löneökning på 110 kronor per månad och person. Det innebär drygt 330 kronor per månad och person under treårsperioden.
Resten av löneutrymmet ska, enligt arbetsgivarnas förslag, fördelas lokalt. Om löneutrymmet fördelas lika för samtliga anställda ger det generellt drygt 1 000 kronor per månad och person efter tre år.
- Det här är ett ytterst rimligt bud. Med tanke på att vi inte har någon inflation i Sverige och med tanke på att priserna faktiskt pressats ner 0,3 procent under det sista året är vårt bud en reell löneökning som ger pengar rätt ner i plånboken, säger Svensk Handels vice vd Johan Marcus enligt ett pressmeddelande.
Svensk Handel har beräknat sitt bud från snittlönen 98:48 kronor per timme för detaljhandelsavtalet. Inom partihandeln är snittlönerna något högre, 105:99 kronor i timmen. Därför blir procentpåslaget också något lägre än de 2 procent som det blir på detaljhandelsområdet.
Johan Marcus försvarar förslaget om frysta minimilöner med att vi alla måste ta ansvaret att förenkla för människor att komma in på arbetsmarknaden:
- I dag har vi en rekordhög arbetslöshet på sex procent med en mängd människor som sagts upp och inte får nya arbeten. Lägg därtill massor med unga människor som inte ens får chansen att börja arbeta. Då är det inte försvarbart att höja minimilönerna som är ett hinder för människor att ta sig in på arbetsmarknaden.