Ahold dröjde med information
Sex veckor innan bokföringsskandalen bröt ut i fjol fick Aholds styrelse råd av sina rättsliga rådgivare att offentliggöra oegentligheterna. Det skriver den holländska tidningen NRC Handelsblad på tisdagen.
Två av tidningens reportrar har arbetat i fyra månader med artiklarna, varav den första publicerades på lördagen.
De Brauw sade också det låg i Aholds intresse om finanschefen Michiel Meurs lämnade företaget utan fördröjning. Enligt dem hade Meurs utsatt företaget för fara på grund av hans oetiska förfarande, skriver NRC Handelsblad.
Redan då stod det klart att Ahold hade publicerat extremt överdrivna omsättningssiffror, som skulle resa frågor om bedrägeri i USA och Argentina samt att företaget hade dolt information för sina egna revisorer. Vd:n Cees van der Hoeven och finanschefen Michiel Meurs lämnade in sina avskedsansökningar den 24 februari 2003.
De Brauws råd baserades på en intern undersökning om bokföringsproblemen i skandinaviska Ica Ahold (numera Ica AB). Genom att dölja kontrakt hade Ahold kunnat konsolidera Icas försäljningssiffror i räkenskaperna.
I rapporten den 13 januari refererade De Brauw till utlåtanden av de finansiella experter man konsulterat. Experternas slutsatser var att Aholds finansiella rapporter inte kunda styrkas.
I januari valde Aholds styrelse att inte följa rådet och gå ut med ett pressmeddelande där tidigare publicerade siffror drogs tillbaka. Däremot godkände styrelsen att Aholds företagsledning försökt att modifiera Ica-kontrakten på ett sådant sätt att bokföringen skulle framstå som korrekt. Dessa försök misslyckades på grund av att revisorerna, Deloitte & Touche, blockerade det med ett veto.
Den 13 januari varnade amerikanska företagsjurister att USA:s finansinspektion, Securities and Exchange Commission, SEC, behövde få råd, och att det också var nödvändigt med sanktioner mot de ansvariga personerna. Ahold, vars aktie finns både på Amsterdambörsen och Wall Street, informerade SEC först fem veckor efter varningen.
Enligt NRC Handelsblad har inte Aholds nuvarande styrelse varit tillgänglig för kommentarer. Enligt den tidigare styrelseordföranden, Henny de Ruiter, blev SEC informerat direkt. Han säger till tidningen att han inte kan minnas fördröjningen på minst fem veckor efter det att man fått rådet att informera SEC. Dessutom ville de Ruiter inte svara på frågor om vad han kallar "en massa gammal smörja".
De Brauw skrev en andra rapport efter att van der Hoeven och Meurs hade avgått. Den rapportens slutsats var att van der Hoeven hade misslett de Brauws undersökare, revisorerna och styrelsen. Van der Hoewen hade medvetet försökt att dölja existensen av hemliga kontrakt rörande Aholds samägda bolag.