Ahold: Roland Fahlin avgår
Den holländska tidningen NRC Handelsblad avslöjade i helgen nya turer kring Ahold och Ica och de två motstridiga sidobrev som upprättats efter att det nederländska företaget köpt halva Ica AB (som tidigare hette Ica Ahold). Kort därefter, på måndagen, meddelade Ahold att Icas förre vd Roland Fahlin avgår ur Aholds styrelse.
Enligt Ahold är orsaken till Fahlins avgång de nya regler om företagsstyrning som företaget vill tillämpa, som har utformats av den holländska Tabaksblat-kommittén. Reglerna ska diskuteras på en extrastämma den 3 mars, medan Roland Fahlin avgår på den ordinarie stämman i juni.
Meddelandet om Fahlins avgång kommer efter att den holländska tidningen NRC Handelsblad i ett uppmärksammat reportage avslöjat en rad nya turer om Ahold och Ica, som till 50 procent ägs av Ahold.
Tidningen publicerar även två sinsemellan motstridiga sidobrev som de tre ägarna till Ica AB -- Ahold, Ica Förbundet och Stein Erik Hagen -- har upprättat. Breven undertecknades i maj 2000 och det första brevet har kommit till sedan Aholds revisorer bett om att parterna måste precisera tolkningen av reglerna i aktieägaravtalet som finns mellan de tre ägarna.
Enligt NRC Handelsblad är båda breven, som finns i flera olika versioner, författade av Aholds förre finanschef Michiel Meurs, men de undertecknade av Europachefen Jan Andreae.
I det första brevet föreslår Jan Andreae att Aholds förslag alltid ska vara utslagsgivande i det fall de tre ägarna inte kan lösa en fråga inom Ica AB [Ica Ahold] i samförstånd (konsensus). Det godkäns av Roland Fahlin och Stein Erik Hagen den 5 maj 2000.
Trots det förklarar Roland Fahlin och Stein Erik Hagen i ett brev daterat samma dag att de inte håller med om den tolkning som Andreae gör av aktieägaravtalet, det brev som de båda själv undertecknat. Sidobrev nummer två är också godkänt av Jan Andreae, men har alltså tillkommit på initiativ av Michiel Meurs.
Enligt NRC Handelsblad presenterades det första brevet för Aholds revisorer. Det andra brevet hölls hemligt, men var till för att lugna Icahandlarna, som inte ville släppa kontrollen över Ica till den nederländska detaljhandelsjätten.
Den verkliga orsaken till att det första brevet skrevs var att Ahold ville konsolidiera hela Icas omsättning i boksluten, trots att man bara ägde 50 procent. Det skedde också från juni 2000 till tredje kvartalet 2002. Brevet var också nödvändigt för att köpet av Ica skulle kunna slutföras och för den nyemission som Ahold genomförde, bland annat för att finansiera köpet.
Roland Fahlin är från 2001 ledamot av Aholds styrelse. Han blev också utsedd till ledamot i Aholds interna revisionskommitté (audit committee).
Efter att en bokföringsskandal i dotterbolaget US Foodservice rullats upp fick Ahold göra om bokslutet för 2002, 2001 och 2000. I de boksluten ingick inte längre hela Ica AB:s omsättning. Skandalen var en av de största i Nederländernas historia, och ledde till att vd:n Cees van der Hoeven och finanschefen Michiel Meurs avgick.
Fri Köpenskap publicerar i dag kopior av de två sidobreven. Det går att läsa breven genom att klicka på länkarna under relaterade artiklar som finns längst upp till höger på den här sidan.
------
FAKTA//SÅ ÄGS ICA:
Ahold, som är världens tredje största detaljhandelskoncern, äger 50 procent av Ica AB (tidigare Ica Ahold). Köpet offentliggjordes i oktober 1999, men slutfördes 2000.
30 procent ägs av Icahandlarnas Förbund.
20 procent ägs av den norske finansmannen Stein Erik Hagen, via bolaget Canica A/S.