23948sdkhjf

Frivilligt stopp för thai-kyckling

Dafgård och Procordia Food slutar köpa kyckling från Thailand, trots att den värmebehandlade kyckling de använder i sina produkter inte omfattas av EU:s importstopp. Findus däremot fortsätter med den thailändska kycklingen.

För en vecka sedan beslutade EU-kommissionen att stoppa importen av fjäderfäprodukter från Thailand på grund av utbrottet av fågelinfluensa. Värmebehandlad kyckling är dock undantagen från restriktionerna.

Procordia Food säljer bland annat kycklingpaj och kycklingpytt under varumärket Felix. Cirka tio procent av kycklingen har ursprung i Thailand.

– Av säkerhetsskäl tar vi aldrig in rått kycklingkött till våra anläggningar, utan värmebehandlar alltid köttet hos en mellanleverantör innan. Nu svänger vi ändå om till en annan svensk leverantör. Det är oerhört tråkigt för Thailand. De är i grund och botten jätteduktiga, säger Göran Sajland, kvalitetschef på Procordia Food.

Dafgårds, som bland annat säljer enportionsrätter med kyckling, har också beslutat att nobba den thailändska kycklingen.

– Vi har tagit beslutet för att vara på den säkra sidan. Även om köttet är ofarligt tror vi att det känns som en trygghet för konsumenten. I stället blir det antingen europeisk, det vill säga svensk, dansk eller tysk i första hand, eller brasiliansk kyckling, säger Michael Kaufmann, affärsområdeschef på Dafgårds.

Findus har däremot inga planer på att sluta med den thailändska kycklingen.

– All kyckling vi köper är värmebehandlad i Thailand och upphettad enligt EU-kommissionens direktiv, så vi ser ingen anledning att stoppa någonting. Det är ju ett virus som avdödas så fort det upphettas. Risken är ju om fågelinfluensan sprids och vår leverantör drabbas, då får vi inget kött därifrån, säger Inger Larsson, kvalitetschef Findus.

Både Nestlé och Semper använder enbart svensk kyckling i sin barnmat. Den råa kyckling som de tre stora dagligvarublocken Ica, Axfood och Coop Sverige säljer kommer uteslutande från Sverige och Danmark.

Enligt Hiroshi Tanaka, kategoriansvarig för djupfryst på Ica Sverige, kan det dock finnas kyckling från något annat land i enskilda Icabutiker.

– Vi har ingen thailändsk kyckling i vårt centrala, råa sortiment, men enskilda butiker kan ju ha köpt av andra importörer. Via vårt intranät har vi dock uppmanat butikerna att kolla upp om det finns den typen av artiklar, säger han.

Det finns inga exakta siffror på hur mycket kyckling Sverige importerar från Thailand. Orsaken är bland annat att det inte finns någon skyldighet att anmäla import till Statistiska centralbyrån, SCB, om den inte överstiger ett värde av 1,5 miljoner kronor per år, därmed missar man många småimportörer. Dessutom ingår varken värmebehandlad kyckling i statistiken, eller kyckling som kommer från exempelvis Thailand och paketeras om i något annat EU-land.

Den thailändska kycklingen går oftast till restauranger och storkök samt livsmedelsproducenter, som Findus.

I LRF-ägda Spira ingår svenska Kronfågel och danska kycklingproducenten Danpo. Spiras koncernchef Ulf Bergenudd. Han tror inte att de svenska företag som i dag köper den billiga thailändska kycklingen kommer att ersätta den med svensk utan med brasiliansk kyckling, eftersom den kan konkurrera i pris.

Däremot hoppas han att Spiras försäljning gynnas av att konsumenterna blir mer kvalitetsmedvetna i spåren av fågelinfluensan, och därmed väljer svenska varor i butikerna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125