Bråk om folköl inom handeln
Livsmedelshandlareförbundet och Svensk Dagligvaruhandel är på kollisionskurs om folkölsförsäljningen. Organisationerna är djupt oeniga om vilka åtgärder som behövs för att få bukt med försäljningen till minderåriga.
I en debattartikel i Ica-nyheter för några veckor sedan ifrågasatte Svensk Dagligvaruhandels vd, Thomas Svaton, rimligheten i dagens system som gör det möjligt för omkring 10 000 butiker att sälja folköl.
Ett licensbaserat system med väl preciserade regler är enligt honom ett realistiskt alternativ för att få bättre kontroll på försäljningen.
Debattinlägget har fått Livsmedelshandlareförbundet att reagera med stor ilska.
I förbundets medlemstidning Livsviktigt kritiseras Svatons inlägg i skarpa ordalag under rubriken "Ett handlarfientligt förslag".
"Från Livsmedelshandlareförbundet säger vi bestämt nej till detta förslag och anser det vara en helt felaktig och oacceptabel väg att gå."
"Dessutom borde man ha talat med dem det berör – handlarna – och oss på SSLF, som företräder dem i denna fråga!", heter det i artikeln som skrivits av förbundets vd, Ivan Hernadi, och dess ordförande, Icahandlaren Göran Paulsson.
– En licensiering är begränsande, anser vi. En butik som inte har möjlighet att sälja folköl är ingen intressant butik. Urvalet av de butiker som kan komma i fråga riskerar att bli godtyckligt och därför är det inte konkurrensneutralt, säger Ivan Hernadi till Fri Köpenskap.
Han tycker att det var fel av Thomas Svaton att ta upp frågan om licensiering i en artikel innan frågan har behandlats i Svensk Dagligvaruhandels styrelse, där SSLF sitter med.
– Vår artikel markerar meningsskiljaktigheterna i sak, men den markerar också att vi inte är hörda i en fråga där vi enligt överenskommelse med Svensk Dagligvaruhandel ska vara den drivande, säger Ivan Hernadi.
Thomas Svaton säger att han vid flera tillfällen förgäves har försökt få till stånd en diskussion med Ivan Hernadi kring folkölsförsäljningen.
– Och jag förbehåller mig rätten att föra en debatt om vad som är rimligt och inte rimligt, säger han om sin artikel.
I själva sakfrågan finns det i regeringskansliet ett resonemang som pekar i riktning mot ett licensförfarande, inte bara för folköl utan även för tobak, enligt Thomas Svaton.
– Är det så att regeringen tvingas till att liberalisera reglerna kring alkoholmonopolet måste det finnas ett regelverk i marknaden som fungerar. För min del handlar det om att bejaka en naturlig utveckling och inte bara hålla på att streta emot, säger Thomas Svaton.